2010. november 5., péntek

Repertoár

Hol van a(z) ...?

... lámpa, virág, kép, tiktak (óra), labda, csiga, oroszlán, kutyus, cica, Lacus feje, Lacus füle, autó, Apa, Anya.

A fentiek közül bármelyik szó is kerül a Hol kérdőszó után, már nyúlik is a bal vagy jobb mutatóujjacska, és rámutat arra a bizonyos valamire. Bámulatos! Nem az, hogy rámutat, hanem hogy milyen fogékony, és milyen gyorsan tanul! (Bár iskolakötelesen vagy felnőttkorunkban is ilyen könnyen tanulnánk!) Azért vannak olyanok, amik nehezen kerültek be a repertoárba, mint pl a saját testrészei. De ennek valószínűleg más pszichológiai oka lehet, hogy a testképe/énképe még nem igazán van a helyén, vagy volt a helyén 2-3 héttel ezelőtt, ezért hiába tanítgattam nap mint nap, hogy "hol van a Lacus feje?". De most már ez is megy! :-) 

Szóval óriási élmény ez az értelmi fejlődés! A fizikai fejlődés sem rossz :-), de számomra ez sokkal érdekesebb és izgalmasabb! :-) Mindenre rá tudok csodálkozni, amikor valami új dolgot látok tőle, amit nem vártam. Ma pl. begurult a picike labdája a taxija (ez olyan szobai járgány, amire ráül, és majd lábbal hajtja) és egy másik játék közé. De ki sem látszott a labda, viszont volt annyi esze, hogy félretolja a taxit, és megfogja a labdát.Tudom, ez marha banálisan hangzik így leírva, de ezt nem tanítottuk meg neki direkt, hanem vélhetően megtapasztalta, megfigyelte, hogy így működnek a dolgok, és most már meg is tudja csinálni.

Néhány utasítást is megért már, ez is tök érdekes. Általában a "hozd ide a(z)..." felszólítással próbálkozunk, és most már hozza is, nyújtja is a kezünkbe. A "kérem szépen" is érthető már neki.

Szóval nagyon élvezem, még az is eszembe jutott, hogy megtanítom neki angolul is ezeket az alapszavakat, hátha... De ez csak egy kósza gondolat volt, mert nyilván ennek csak akkor lenne értelme, ha komolyan vennénk, és állandó jelleggel gyakorolnánk ezt is, mostantól jópár (5-6?) évig...

Azért nem hagyom említés nélkül a mozgásfejlődés újabb lépcsőfokát sem: naponta vagy tízszer biztosan áll már egyedül, alkalmanként legalább 10-15 másodpercet. És rettenetesen élvezi, főleg, mikor nagyot huppan a popsijára! Fülig ér a szája! (mikor nem?! :-))   

Viszont amiatt, hogy állandó mozgásban van, már alig tudok jó fényképeket csinálni róla, mert mind homályos lesz a bemozdulástól. :-( Kéne vmi jobb gép... Azért egy pár, viszonylag frisset beillesztettem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése